5 dagen dieet

Wil je véél gewicht verliezen in een uiterst korte tijd? Dan is het 5 dagen dieet exact waar je op zoek naar bent. Deze manier van afvallen is erg geliefd onder mannen en vrouwen die binnen kort tijdsbestek een aantal kilo willen verliezen. Het dieet, ook wel ziekenhuisdieet genoemd, heeft voor- én nadelen. Dit en meer bespreken we hieronder.

Waar komt dit dieet vandaan?

Het dieet is een zogenaamd ‘crashdieet’, wat inhoudt dat je gedurende korte tijd flink minder eet dan je gewend bent, om zo binnen korte tijd veel gewicht te verliezen. Het is een methode die veel voorkomt in ziekenhuizen en daar ook voor bedoeld is. Ter illustratie: mensen die een bepaalde operatie moeten ondergaan, moeten soms eerst afvallen – voor hun eigen veiligheid. In zo’n geval kan zo’n 5 dagen dieet uitkomst bieden.

Hoe werkt het 5 dagen dieet?

Hoewel het dieet dus eigenlijk bedoeld is voor toepassingen in ziekenhuizen, wordt het steeds vaker gedaan door mannen en vrouwen die ‘gewoon’ even willen afvallen. Meer praktisch houdt het in dat je minder calorieën binnen krijgt dan je gewend bent – flink minder. Een man mag normaal 2.500 calorieën per dag. Tijdens het 5 dagen dieet wordt dit aantal teruggebracht tot 1000 – minder dan de helft dus.

Je krijgt zoveel minder calorieën binnen door je complete manier van eten gedurende vijf dagen te wijzigen. Dat kan op allerlei manieren. Er bestaan namelijk flink wat producten die van zichzelf over weinig calorieën beschikken. We noemen fruit en groenten, maar ook eieren, beschuit, koffie en thee. Wanneer je deze in zeer beperkte mate en verspreidt over de dag neemt, voldoe je helemaal aan de eisen van het dieet.

Moeilijk

Het dieet is niet eenvoudig, in tegendeel. Het dieet gaat gepaard met weinig eten waardoor hongergevoelens veelvuldig voorkomen. Het valt dan ook af te raden om dit dieet langer te doen dan de voorgestelde vijf dagen. Je ontvangt dan vereiste voedingstoffen niet meer.

Wat zijn de voordelen van dit dieet?

Het dieet kent onder anderen deze voordelen:

  • Het dieet komt veel voor, waardoor kant en klare schema’s voor te nuttigen maaltijden vrijwel overal beschikbaar zijn.
  • Je kunt met weinig ingrediënten nog best iets lekkers maken. Denk aan de vele soorten fruit die je mag nemen.
  • Dit is een waar supermarktdieet: alle ingrediënten haal je overal en nergens vandaan.
  • Je valt binnen zeer korte tijd af.

Wat zijn de nadelen van dit dieet?

Vanzelfsprekend kleven er ook een aantal nadelen aan het dieet. We noemen:

  • Het dieet is slechts tijdelijk: na het afvallen kom je snel weer aan.
  • Je kunt je slap gaan voelen door het verminderde binnen krijgen van energiebronnen.
  • Je krijgt weinig voedingsstoffen binnen.
  • Je hebt te maken met een groot gevoel van honger.

Is dit concept iets voor mij?

Overweeg je het 5 dagen dieet op jezelf toe te passen? Dan doe je er verstandig aan om de voor- en nadelen tegenover elkaar af te wegen. Houd daarbij altijd rekening met je persoonlijke voorkeuren. Ben je op zoek naar een manier om in korte tijd véél te willen afvallen – iets wat het geval kan zijn voor een bijzonder evenement? Dan is dit dieet wellicht iets voor jou. Let wel: na de vijf dagen kom je in bijna alle gevallen zeer snel weer aan.

Zoek je een meer blijvende manier van gewicht verliezen? Dan is dit niet de juiste manier om af te vallen. Er bestaan veel varianten die constanter en minder moeilijk leiden tot een vermindering in gewicht.