Afvallen met eiwitshakes, is dat mogelijk?

afvallen met eiwitshakesAfvallen met eiwitshakes is één van de vele verschillende manieren om vet te verbranden. Deze methode is de laatste jaren steeds populairder geworden. Afvallen wordt hiermee gemakkelijk, doordat deze shake mensen op een gezonde en fitte manier voorzien van een eenvoudige manier om gewicht te verliezen. Maar wat zijn eiwitten precies? Hoe pas je dit dieet toe? En wat zijn de voor- én nadelen van het afvallen met eiwitshakes? We bespreken het hieronder.

Wat zijn eiwitten precies?

De toenemende interesse in gezondheid én gezonde voeding heeft ertoe geleid dat men allerlei bijzondere manieren van afvallen heeft ontwikkeld. Zodoende zijn diverse levenswijzen drastisch veranderd en hebben veel mensen prestaties op het gebied van lichaamsbeweging weten te verbeteren.

Bouwstenen

Desondanks is vaak is niet geheel duidelijk wat nu precies eiwitten zijn. In meer vakkundige termen zijn het biologische moleculen, bestaande uit aminozuren. Eiwitten vormen belangrijke bouwstenen van het menselijke lichaam. Ze hebben meerdere functies op het gebied van spieropbouw, de ontwikkeling van huid en botten én zijn van invloed op diverse weefsels.

Wat doet een eiwitshake precies?

Afvallen met eiwitshakes is een steeds vaker genoemde manier van gewicht verliezen. Zo’n shake bevat in sommige gevallen honderd procent eiwitten, waar dit in andere gevallen gaat om toegevoegde eiwitten. De shakes worden vaak gebruikt als soort alternatief op een volledige en complete maaltijd.

Zodoende functioneren ze ook als dieet. Ten slotte bevat zo’n shake veel minder dikmakers dan een maaltijd, terwijl je wél je dagelijkse hoeveelheid proteïnen binnenkrijgt. Diverse onderzoeken hebben ook nog eens uitgewezen dat de rol van eiwitshakes aan positieve werking heeft op sportprestaties van bijvoorbeeld voetballers en atleten. Een eiwitshake zorgt zodoende voor meer energie. Overigens is het niet zo dat ze ook resulteren in een verhoging van de spiermassa.

Wat zijn de voordelen van het afvallen met eiwitshakes?

Wanneer je een dieet volgt waar eiwitshakes een belangrijk onderdeel van vormen, neem je enkele malen per dag zo’n shake in plaats van een complete maaltijd. Voordelen:

  • Shakes die voornamelijk uit eiwitten bestaan beschikken over weinig koolhydraten en slechts een beetje vet. Je verliest daarmee lichaamsgewicht.
  • Eiwitshakes kunnen ook helpen bij gewichtsbeheersing en zijn gezond: uit onderzoek is gebleken dat sporters die gebruik maken van deze shakes een verminderde kans hadden op infecties en spierpijn.
  • Eiwitshakes zijn hulpvol tijdens het herstellen van spieren en zodoende erg geliefd bij mannen en vrouwen die doen aan intense trainingen.

Wat zijn de nadelen van het afvallen met eiwitshakes?

Zoals bij ieder dieet het geval is, kleven er óók nadelen aan deze manier van afvallen. We onderscheiden:

  • Eiwitshakes zijn niet allemaal even gezond. Er bestaan varianten met een hoog gehalte cholesterol, wat het risico op de ontwikkeling van bijvoorbeeld hartziekten weer kan verhogen.
  • Je loopt het risico op een teveel aan eiwitten, wat weer resulteert in iets negatiefs. Te veel eiwit kan leiden tot bijvoorbeeld nierproblemen.
  • Wanneer je eiwitten drinkt in aanvulling op je normale dieet, werkt dit eveneens averechts. Je kunt een calorie-overschot opbouwen: sommige shakes bevatten namelijk helemaal niet zo weinig calorieën als wordt gedacht.

Is het afvallen met eiwitshakes iets voor mij?

Deze manier van afvallen hangt af van individuele wensen en vooral levensstijlen. Sport je veel en doe je daarbij aan intensieve krachttraining? Dan loont het wellicht om dit te combineren met het afvallen door middel van eiwitshakes. Doe je echter al een ander dieet, bijvoorbeeld het yoghurt dieet? Dan helpt het weinig om in aanvulling hierop gebruik te maken van deze methode. Dit werkt averechts en kan er zelfs voor zorgen dat je dikker wordt. Bovendien is een overschot aan eiwitten niet goed. Kies jouw methode van afvallen met zorg uit.

Laat wat van je horen

*