Ziekenhuisdieet

ziekenhuis dieetWanneer je op zoek bent naar een dieet met een bijzondere naam, hoef je niet verder te kijken dan het zogenaamde ziekenhuisdieet. Desondanks is deze manier van afvallen érg populair onder mannen en vrouwen die op zeer korte termijn af willen van hun gewicht – vaak een kilo of vijf. Wát het dieet precies inhoudt, wat de voor- én nadelen zijn en waar deze bijzondere naam nu vandaan komt leggen we hieronder voor je uit.

De oorsprong

Het dieet valt onder de noemer ‘crashdieet’ – een methode van afvallen waarbij je flink minder eet dan je lichaam eigenlijk nodig heeft, waardoor je binnen een korte tijd veel gewicht verliest.

Dit dieet heeft haar naam te danken aan het feit dat deze methode oorspronkelijk is bedoeld om mensen in het ziekenhuis te laten afvallen. Dan hebben we het bijvoorbeeld over personen die voor een operatie éérst een bepaald streefgewicht moeten bereiken. Het dieet wordt zodoende nog altijd veel toepast in ziekenhuizen, maar tegenwoordig is het ook steeds vaker onderwerp van gesprek onder de reguliere afvallers.

Hoe werkt het dieet?

Met het ziekenhuisdieet krijg je een groot aantal minder calorieën per dag binnen dan je normaal gewend bent: slechts duizend. Ter illustratie: onder normale omstandigheden heeft een vrouw 2000 calorieën per dag nodig. Bij een man ligt dit aantal zelfs nog hoger: 2500. Logischerwijs wordt er met duizend calorieën per dag veel gewicht verloren.

Hoe je slechts duizend calorieën per dag binnen krijgt, hangt af van jouw persoonlijke voorkeuren voor eten en drinken zijn. Er bestaan producten die dusdanig weinig calorieën hebben dat ze perfect passen in dit dieet – in beperkte mate overigens. Voorbeelden zijn koffie en thee (uiteraard zonder suiker en/of melk), bepaalde stukken fruit, zoals sinaasappels en grapefruits, eieren en beschuit. Wanneer je deze producten schematisch verspreid over de dag tot je neemt, voldoe je aan de eisen van het ziekenhuisdieet.

Een dagmenu kan bijvoorbeeld bestaan uit een grapefruit met een glas water in de morgen, ’s middags nog een stuk fruit met een beschuitje en ’s avonds een krop sla met een ei. Het ziekenhuisdieet is een zwaar dieet: hongergevoelens zijn niet bepaald zeldzaam.

Beperkte duur

Zoals gezegd wordt dit dieet in ziekenhuizen toegepast voor patiënten die bijvoorbeeld een operatie moeten ondergaan. Dat houdt in dat het dieet vaak slechts kort wordt toegepast. Daarom is het belangrijk dat je dieet voor een beperkte duur volgt. Het valt sterk af te raden om het dieet voor een langere periode te volgen. Je krijgt dan niet alleen te weinig voeding binnen – óók ontvang je enkele benodigde voedingstoffen niet meer. Je kunt ernstig ziek worden wanneer je niet uitkijkt. Luister daarom ten allen tijden naar je lichaam.

De voordelen van een ziekenhuisdieet

  • Voorbeelden voor eetschema’s en dergelijke zijn bij veel verschillende instanties om handen. Op die manier wordt het dieet voor jou gemaakt en kost het je, wat dat betreft, weinig moeite.
  • Je hoeft niet te beschikken over allerlei bijzondere supplementen en dergelijke: de benodigdheden voor dit dieet haal je gewoon bij jou in de supermarkt.
  • Hoe vreemd het ook klinkt na bovenstaande informatie: wanneer je creatief bent kun je zélfs van dieet nog best iets lekkers maken.
  • Beperkingen zitten hem namelijk in suikers, maar met veel soorten fruit kun je alle kanten op.

De nadelen van een ziekenhuisdieet

  • Dit dieet is tijdelijk – het gewichtsverlies wordt vrijwel direct daarna gelijk weer ingehaald.
  • Je krijgt te weinig voedingsstoffen binnen. Het is dan ook belangrijk dat je dit dieet niet té lang uitvoert.
  • Het hongergevoel is groot.
  • Je kunt het dieet niet blijvend uitvoeren.

Is dit dieet iets voor mij?

Of het dieet iets voor jou is, hangt af van jouw persoonlijke voorkeuren en wensen. Heb je een goede aanleiding om in korte tijd véél te willen afvallen? En ben je bereid daartoe het een en ander in te leveren qua voeding? Dan is deze manier van afvallen wellicht voor jou weggelegd. Hou er wél rekening mee dat het gewichtsverlies slechts tijdelijk is. Het dieet is geschikt wanneer je bijvoorbeeld wilt afvallen voor een bepaald evenement, zoals een feest of een fotoshoot. In vrijwel alle gevallen ben je na zes weken weer terug bij af: op je oude gewicht.

Ben je meer op zoek naar een permanente manier van afvallen en wil je stapsgewijs resultaat zien én dit behouden? Dan is het ziekenhuisdieet voor jou waarschijnlijk niet de juiste manier om af te vallen. Ook wanneer je niet bereid bent tot het doen van vele concessies op het gebied van eten kun je beter kijken naar een ander dieet.

Conclusie

Zoals bij meer diëten het geval is, geldt ook voor deze manier van afvallen dat ze moet passen bij je persoonlijke voorkeuren. Het ziekenhuisdieet is een geschikte manier van gewicht verliezen voor mannen en vrouwen die op korte termijn veel willen kwijtraken, het voor lief nemen dat er daarna weer gewicht bij komt én bereid zijn tot het doen van concessies in de voeding. Is dit allemaal niet het geval? Dan ben je beter af met een van de vele alternatieven.

Laat wat van je horen

*